Så lär du dig alla appellationer i Bourgogne

Har du svårt att komma ihåg alla appellationer i Bourgogne? Här kommer sommelierns bästa tips om du vill ha hjälp med att komma ihåg namnen på appellationerna i Côte de Nuits.

Bourgogne har flest AOC/AOP i Frankrike. Trots att Bourgogne endast är ungefär en femtedel av Bordeaux så har det betydligt fler AOC/AOP. Orsaken till detta är att i Bourgogne har de bästa vingårdslägena (det vill säga Grand Cru) egen ursprungsbeteckning medan Bordeaux’s snävaste appellation är på kommunnivå.

Håll koll på regionerna från norr till söder

Bourgogne delas in i 5 regioner, dessa är från norr till söder; Chablis, Côte d’Or (som i sin tur delas in i Côte de Nuits och Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Mâconnais, och Beaujolais. I den norra delen av regionen görs några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten Pinot Noir och vita viner på Chardonnay. Dyrast i norr, därefter blir det billigare ju längre söderut du kommer, ända ned till Beaujolais.

Bästa kom-ihåg-ramsan
Jag har en väldigt bra komma-ihåg-ramsa om du vill ha hjälp med att komma ihåg namnen på appellationerna i Côte de Nuits. Ta första bokstaven i varje ord, My friends give me cash very very nice. På så sätt rangordnas varje appellation från norr till söder, Marsannay, Fixin, Gevry Chambertin, Morey Saint Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanee, Nuits Saint Georges.

Eller vad sägs om denna kom-ihåg-ramsa för Côte de Challonaise. Ta första bokstaven i varje ord, Bugging Ruth makes George mad. Från norr till söder är appellationerna; Bouzeron, Rully, Mercury, Givry, Montagny, enkelt va?

Gratiskurs:
Bli en bättre vinprovare