GRUNDKURS I VINKUNSKAP

Bredda dina kunskaper inom vinets värld!

Den här kursen är för dig som känner igen dig i dessa punkter:

    • Du har svårt att känna alla dofter och smaker i ett vin.
    • Du vill få bättre koll på vilket vin du ska servera när du bjuder dina vänner på middag.
    • Du har kört fast och vill ha stöd och vägledning i ditt vinkunnande
    • Du har svårt att hitta tid och möjlighet till studier 

“Grundkurs i vinkunskap” ger dig nycklarna för att lyckas med detta! Med hjälp av metodiken som jag lär ut så kommer du förstå bättre hur du kan känna skillnader på olika druvor och hur olika vinstilar smakar.

Pris

 

3.795 kr inkl. moms

18 lektioner

Denna kurs innehåller 18 lektioner fördelat på 4 moduler. Du kommer lära dig att förstå druvornas karaktärer och egenskaper, samtidigt som du repeterar en beprövad provningsmetodik från WSET (Wine & Spirit Education Trust). Kursen bygger på att kombinera teoretiska lektioner, pedagogiska uppgifter med ett gediget provande så att du ska kunna utvecklas till en bättre vinprovare.

Komplett kursöversikt

Modul 1 – Provningsmetodik baserat på WSET

Lär dig en detaljerad och beprövad provningsmetodik från WSET. I samband med detta kommer du bli bättre på att beskriva de viktigaste egenskaperna i ett vin, nämligen, syra, strävhet, fyllighet och torrhet. Detta kommer vi repetera under hela kursen så att det sitter ordentligt. Övning ger färdighet!

Modul 2 – Grundläggande vinkunskap

  • Vad ska du tänka på när du köper vin?
  • Hur tyder du klockorna som Systembolaget använder?
  • Lär dig använda SB’s smaktyper och förstå vilket typ av vin som just du tycker om
  • Defekter och fällningar
  • Hur tyder du vinetiketter
  • Lär dig servera vinet i rätt temperatur, i rätt typ av vinglas och utföra dekantering

Modul 3 – Några vanliga gröna druvor

Lär dig att skilja på de sex vanligaste gröna druvorna och dess karaktärer. Genom att kombinera teori med de praktiska vinprovningarna i denna modul kommer du lära dig mer om egenskaperna på dessa druvor och hur du kan skilja dem åt.

Modul 4 – Några vanliga blåa druvor

Lär dig att skilja på de sex vanligaste blåa druvorna och dess karaktärer. Genom att kombinera teori med de praktiska vinprovningarna i denna modul kommer du lära dig mer om egenskaperna på dessa druvor och hur du kan skilja dem åt.

Obs! Du bestämmer själv studietakten för varje modul. Även om modulerna öppnas för dig varje vecka så bestämmer du själv hur fort du vill gå framåt.

Kursens bonusinnehåll:

Bonus 1: Le Sommeliers Druvkompendium – En beskrivning av 54 olika druvsorter och dess karaktärer.
Bonus 2: Videofilm – Lär dig sabrera som ett proffs.
Bonus 3: Videofilm – Lär dig använda en Coravin.

Efter kursen kommer du:

  • Få en grundläggande och bred kunskap inom vinets värld
  • Ha lärt dig i detalj om totalt tolv viktiga druvor (både gröna och blåa druvor), förstå deras karaktärer, vart de odlas och hur du kan skilja dessa åt i en vinprovning
  • Ha lättare att känna igen dofter och smaker och utvecklas till en bättre vinprovare
  • Ha lärt dig mer om vilka typer av viner som du tycker om och varför. På så sätt kommer du få en bättre smakupplevelse
  • Kommer du bli tryggare i att välja eller rekommendera rätt vin
  • Veta vad du ska tänka på när du köper vin, hur du tyder vinetiketter, hur du tolkar klockorna och smaktyperna som Systembolaget använder och vilka viner som kan lagras och varför

Detta är inkluderat i priset:

Kursen är uppbyggd på 18 lektioner, fördelat över 4 moduler. 10 teoretiska lektioner, 8 vinprovningar (”praktiska” lektioner). Utöver detta får du tillgång till 14 instuderingsuppgifter fördelat över de 4 modulerna.

  • Nästan 5 timmars lärarledda lektioner, även anpassat till mobiler och surfplattor
  • Den här kursen är fullproppad med pedagogiskt och nyttigt kursmaterial. Allt kursmaterial (i PDF format) är nedladdningsbart för eget bruk. Alla teoretiska lektioner innehåller ett välskrivet och sammanfattande teoretiskt föredrag kopplat till temat för respektive modul. Det innebär ca 100 sidor av vinkunskap!
  • Alla videolektioner finns även tillgängliga i PDF för nedladdning.
  • Det ingår ett omfattande druvkompendium i PDF som är en beskrivning av 54 druvsorter, dess karaktärer, kända odlingsområden, samt rekommendation av utvalda producenter.
  • Dessutom så ingår komplett vinlista för respektive vin och med tillhörande provningsprotokoll.
  • Vi provar och bedömer totalt 23 viner under kursens gång. Övning ger färdighet!
  • Du har tillgång till kursen i 12 månader.
  • Du får tillgång till ett supportforum där du skriftligen får svar på dina frågor som är relaterade till kursen en gång per vecka.
  • Gå med i min slutna Facebookgrupp (Le Sommelier Wine Club):

Du får även 14 dagar att ångra ditt köp – oavsett anledning.
Prova – är du inte nöjd får du alla pengarna tillbaka, helt utan strul.

Digital kurs

Detta är en digital kurs vilket innebär att du kan ta kursen vart du vill och när du vill. Du kan även ta varje lektion när det passar dig, pausa, gå tillbaka och repetera varje lektion så ofta du vill.

Är du nyfiken på hur min vinkurs är uppbyggd? Titta gärna på denna demo så får du en tydlig genomgång av min kursportal så att du själv kan se vad du kan förvänta dig av min vinkurs.

Kursledare

Thomas Karlsson – Sommelier

Jag är en nyfiken och passionerad vinälskare som har ett starkt intresse för mat & vin. Jag har arbetat i 22 år inom IT/Telekom men slutade nyligen för att fokusera på vin till 100%. Ett djärvt beslut men äntligen får jag hålla på med det jag brinner för. 

Jag startade mitt företag Le Sommelier Wine Consulting år 2015. Bolaget är verksamt inom vinprovningar, vinkurser, samt vinimport via företaget Top Note Wine. År 2016 tog jag min Sommelierexamen på Vinkällan Samuelsson och slutade som smickrande kursetta.

  • Sommelierutbildning steg 1 & 2 (kursetta), 2016
  • Vinkällan Samuelsson WSET Level 3, 2017
  • Vinkällan Samuelsson French Wine Scholar, 2017
  • Studerar för närvarande WSET Level 4 in Wines and Spirits – Diploma, Restaurangakademien AB
  • Vinnare i SM i spansk vinkunskap i lag tillsammans med Restaurangakademien, oktober 2019