Så förvarar du viner under sommaren

Under sommaren stiger temperaturen och det kan stundtals bli lite väl varmt inomhus. Därför kan det vara bra att tänka på vart och hur du förvarar dina viner under sommarhalvåret. Här kommer några tips och råd som gör att vinet håller bättre – oavsett om du är hemma eller i sommarstugan.

En vinkällare eller en vinkyl är såklart optimalt för förvaring av viner men det kan vara bra att vara lite extra försiktig om du förvarar dina viner i utrymmen där det kan bli för varmt. Vanliga exempel är i en garderob eller i köket.

Vid ökad rumstemperatur mognar vinet fortare

Det räcker med några grader varmare temperatur för att vinet ska mogna fortare. Stiger temperaturen över 20 grader inomhus så kan en del oönskade kemiska reaktioner ske i vinet. Skulle temperaturen överstiga 25 grader så är det risk att vinet blir förstört, i alla fall över tid.

Förvara vinet svalt

Under varma sommardagar så kan det bli ännu varmare inomhus vilket kan skada vinet. Jag vill därför påminna dig om detta, speciellt om du har fina och dyrare viner. Försök att hitta ett svalt ställe, kanske nere i källaren, den gamla matkällaren eller varför inte ställa in vinet i kylskåpet?

Långsamma temperaturväxlingar bäst för vinet

Helst vill du ha långsamma temperaturväxlingar där dygnsvariationen inte överstiger 3 grader för att vinerna ska må bra.

Har du funderat på att lära dig mer om vin?

Le Sommelier Wine Academy erbjuder ett flexibelt och pedagogiskt sätt för att du ska kunna utbilda dig inom vinets underbara värld.

Rulla till toppen