Så lär du dig alla appellationer i Bourgogne

Har du svårt att komma ihåg alla appellationer i Bourgogne? Här kommer sommelierns bästa tips om du vill ha hjälp med att komma ihåg namnen på appellationerna i Côte de Nuits.

Bourgogne har flest AOC/AOP i Frankrike. Trots att Bourgogne endast är ungefär en femtedel av Bordeaux så har det betydligt fler AOC/AOP. Orsaken till detta är att i Bourgogne har de bästa vingårdslägena (det vill säga Grand Cru) egen ursprungsbeteckning medan Bordeaux’s snävaste appellation är på kommunnivå.

Håll koll på regionerna från norr till söder

Bourgogne delas in i 5 regioner, dessa är från norr till söder; Chablis, Côte d’Or (som i sin tur delas in i Côte de Nuits och Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Mâconnais, och Beaujolais. I den norra delen av regionen görs några av världens mest prestigefulla röda viner av druvsorten Pinot Noir och vita viner på Chardonnay. Dyrast i norr, därefter blir det billigare ju längre söderut du kommer, ända ned till Beaujolais.

Bästa kom-ihåg-ramsan
Jag har en väldigt bra komma-ihåg-ramsa om du vill ha hjälp med att komma ihåg namnen på appellationerna i Côte de Nuits. Ta första bokstaven i varje ord, My friends give me cash very very nice. På så sätt rangordnas varje appellation från norr till söder, Marsannay, Fixin, Gevry Chambertin, Morey Saint Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanee, Nuits Saint Georges.

Eller vad sägs om denna kom-ihåg-ramsa för Côte de Challonaise. Ta första bokstaven i varje ord, Bugging Ruth makes George mad. Från norr till söder är appellationerna; Bouzeron, Rully, Mercury, Givry, Montagny, enkelt va?

Har du funderat på att lära dig mer om vin?

Le Sommelier Wine Academy erbjuder ett flexibelt och pedagogiskt sätt för att du ska kunna utbilda dig inom vinets underbara värld.

Rulla till toppen