Lagring av viner – Så gör du

Har du funderat över varför vissa viner går att lagra? Här kommer några tips på vad du bör tänka på när det gäller lagring av viner.

Visste du att det endast rör sig om ca 1% av alla viner som tillverkas som kan lagras i minst 10 år. De allra flesta viner är tillverkade för att drickas inom 1 – 2 år. Ta reda på vilka viner som kan lagras och vilka egenskaper dessa viner ska ha för bästa resultat.

6 viktiga egenskaper vid lagring av vin
Det finns några viktiga egenskaper som är viktiga att tänka på när du ska lagra ditt vin:

  • Rikligt med tanniner. Röda viner med hög tanninhalt har en skyddande och konserverande effekt på vinet som gör att de tål längre period av lagring bättre. 
  • Syran är viktig för att bevara fräschör och hålla struktur på vinet. En hög syra bidrar positivt till vinets lagring. 
  • Alkoholhalt: Viner med högre alkoholhalt har bättre lagringspotential. Välj gärna viner med en alkoholhalt över 13%.
  • Ekfatslagrade viner är mer lämpade för ytterligare lagring jämfört med viner utan ekfatslagring. 
  • Sötma har en bidragande förmåga att göra vinerna mer lagringsbara, gärna i kombination av en hög och frisk syra. 
  • Fruktkoncentration, eller aromatisk intensitet är också en av viktig komponent. 

3 prisvärda viner perfekta för lagring
Här får du tips på tre olika viner med förutsättningar för lagring och en motivering varför:

  1. A Christmann
  • Ursprung: Pfalz, Tyskland
  • Artikelnummer Systembolaget: 5882
  • Druva: Riesling
  • Vinet har en väldigt hög syra och en aromatisk intensitet vilket gör att vinet klarar upp till 10 år i vinkällaren

Matförslag till vinet; Lättare rätter såsom fisk och skaldjur, pressad citron för att matcha syran i vinet, sparris och vitvinssås. Undvik alla typer av söta tillbehör eftersom det kommer att göra att vinet smakar ännu syrligare eller surt!

2. La Bastide Blanche

  • Ursprung: Bandol, Provence, Frankrike
  • Artikelnummer Systembolaget: 2262
  • Druva: Mourvèdre (70%), Grenache (25%), Cinsault (3%) och Carignan (2%).
  • Vinet har hög tanninhalt, hög syra, är lagrat på ekfat i 22 månader. Alla dessa egenskaper ger förutsättningar för ytterligare lagring i 10 år.

Matförslag till vinet; Kraftigare kött/nöt. Tanninerna i ett vin binder proteinet i din saliv vilket ger en uttorkande munkänsla. Därför kan du mildra strävheten genom att tillföra mer proteiner. Komplettera gärna med tillbehör i form av syra, salt och fett, alla dessa har egenskapen att mildra både syran och strävheten, servera med en rödvinssås.

3. Blandy’s Colheita Malmsey

  • Ursprung: Madeira, Portugal
  • Artikelnummer Systembolaget: 7833
  • Druva: Malmsey
  • Vinet har en uttalad sötma, hög syra, och är lagrat på ekfat vilket bidrar till att vinet kan lagras i ytterligare 10 – 15 år. Dessutom är vinet tillverkat på en speciell tillverkningsmetod i Madeira som kallas för ”Estufagem”, vilket innebär att varmt/hett vatten cirkulerar på sidorna längs ståltanken under 90 dagar vilket gör att vinet värms upp. Sockret karamelliseras och vinet får en knäckig karaktär (”bränd knäck”) och bidrar till vinets lagringsbarhet.

Matförslag till vinet; Kombinera med söta, fruktiga desserter, en Crème Brûlée, eller varför inte en grönmögelost, mums! Blanda inte in syrliga tillbehör till detta vin, då kommer nämligen vinet att upplevas för sött, platt och saftigt.

 

Har du funderat på att lära dig mer om vin?

Le Sommelier Wine Academy erbjuder ett flexibelt och pedagogiskt sätt för att du ska kunna utbilda dig inom vinets underbara värld.

Rulla till toppen