Lär dig beskriva vin med hjälp av systembolagets smakklockor

Har du funderat på varför du gillar vissa viner? Är det fylliga och sträva viner du dras till? Eller kanske föredrar du de lite lättare och friska? 

Använd systembolagets smakklockor som guide för att hitta din smakprofil. På så vis kan du enkelt lära dig identifiera dina favoriter och beskriva alla sorters vin redan innan du smakat dem.

Smakklockorna på systembolaget

Ett enkelt sätt att lära sig sätta ord på och beskriva vin är alltså att använda de så kallade ”klockorna” och smaktyperna som Systembolaget använder sig av. Dessa finns på hyllkanten i fysisk butik och på systembolagets hemsida för de flesta vinsorter. Smakklockorna är mycket användbara när det kommer till smakprofil för de beskriver nämligen de viktigaste smakerna och beståndsdelarna i ett vin.

Börja med ett vin du tycker om

När du ska börja sätta ord på din smakprofil är det en god idé att börja med smakklockorna för ditt nuvarande favoritvin. Därefter kan du enkelt scrolla vidare efter andra viner med liknande smakprofil. Och glöm inte att våga testa något nytt och ha kul under tiden.

Hur känner du fylligheten på ett vin?

Du har säkert hört andra beskriva viner som fylliga. Denna beskrivning är mycket användbar om man vet vad det innebär. Hur vet man egentligen om ett vin är fylligt eller inte? Ett klockvärde på minst 9 anses som ett fylligt vin. Fylligheten och strävheten går ofta hand i hand, alltså är oftast fylliga viner även sträva viner.

Tips på ett fylligt vin med med hög syra

Ett exempel på ett rött vin som passar min smakprofil är vinet Tamaral från Ribera del Duero som är ett fylligt vin med hög syra och strävhet.

  • Artikelnummer: 2163
  • Smaktyp: Stramt & nyanserat
  • Fyllighet: Klockvärde på 10
  • Strävhet: Klockvärde på 10: Enligt Systembolagets riktlinjer för smaktypen ”stramt & nyanserat” bör strävheten ligga på mellan 9 – 11.
  • Fruktsyra. Klockvärde är 10 vilket indikerar en hög syra.

Mat som passar till

Tanninerna i vinet Tamaral binder proteiner i din saliv vilket ger en uttorkande munkänsla. Därför vill du gärna matcha detta vin med kraftigt kött, det vill säga tillföra mycket proteiner för att mildra strävheten. Med tanke på fylligheten och smakintensiteten i vinet vill du även matcha mat som är smakrikt och kraftigt. Om du vill mildra strävheten ytterligare i vinet kan du använda salt, syra och fett som smaksättning.

Om du vill lära dig mer hur du kombinerar mat & vin kan du gå min vinkurs ”Bli en mästare på vinprovning”. Där ägnar vi en hel modul till just Mat & vin i kombination.

Har du funderat på att lära dig mer om vin?

Le Sommelier Wine Academy erbjuder ett flexibelt och pedagogiskt sätt för att du ska kunna utbilda dig inom vinets underbara värld.

Rulla till toppen